VICE TV Nederland
×
footer logo
© 2020 VICE Media LLC
×
 

PRIDE OP VICE TV

May 20, 2020, 17:30

Iedere donderdag LGBTQ+ docu's op VICE tv

De komende weken staat de donderdagavond op VICE tv in het teken van de LGBTQ+ gemeenschap. Hier een overzicht van de documentaires die worden uitgezonden zodat je precies weet wanneer je jezelf voor de televisie moet parkeren.

21 MEI

COLOMBIA’S TRANS BEAUTY PAGEANT | 20:30

In de stad Leticia in de Colombiaanse Amazone bestaat een lokale, inheemse trans gemeenschap. VICE bezocht het stadje om de trans vrouwen te ontmoeten die strijden voor acceptatie door o.a. een schoonheidsverkiezing te organiseren midden op een stadsplein.

DRAG QUEENS OF JAVA | 21:05

In ‘Drag Queens of Java’ volgt VICE de reis van een groep van mannen die de eeuwenoude Indonesische traditie van Lengger Lanang weer nieuw leven willen inblazen. Lengger Lanang is een traditionele dansvorm waarbij mannen gehuld in vrouwenkleding en heftige make up optreden. Sinds het communistische bewind in Indonesië in de jaren ’60 wordt Lengger Lanang uitgevoerd door vrouwen, in deze docu zie je hoe een groep mannen de traditie in ere herstelt.

28 MEI

GAY MARRIAGE SCAM | 20:30

In ‘Gay Marriage Scam’ gaat activist en muzikant Reeta Loi op zoek naar liefde via een organisatie die huwelijken arrangeert voor queer mensen met een Indiase achtergrond. Hoe langer Reeta gebruikmaakt van deze service, hoe meer zij opmerkt dat niets is wat het lijkt en dat haar kansen om via deze weg liefde te vinden nihil zijn.

TRANSGENDER U.S. SOLDIERS | 21:00

Transgender soldaten in de Verenigde Staten gaan onder het bewind van president Trump een onzekere toekomst tegemoet. VICE sprak Rachel Waverly, een soldaat die denkt dat haar ontslag uit het leger te maken heeft met haar genderidentiteit. Ondanks dat Trump zijn verbod op transgender personen in het leger pas later implementeerde, spreekt het verhaal van Rachel boekdelen over hoe makkelijk het dankzij de huidige bureaucratie is om ‘ongewenste’ personen uit het leger te weren – zelfs voordat het verbod officieel werd.

4 JUNI

JOHANNESBURG’S QUEER CREATIVES | 20:30

Amerikaanse rapper en activist Mykki Blanco duikt in Johannesburg, het creatieve hart van Zuid Afrika, in de opbloeiende alternatieve queer gemeenschap. Mykki ontmoet verschillende lokale creatievelingen die hun platform gebruiken om aandacht te vergaren voor de problematiek in het beleid omtrent hun seksualiteit, gender, identiteit en menselijkheid.

11 JUNI

CHINA’S DRAG QUEEN CULTURE | 20:30

Neil groeide op in een klein, afgelegen stadje in het noordoosten van China en was van kleins af aan geobsedeerd met jurken maken van lakens en spelen met poppen. Pas toen hij ouder werd en zijn seksualiteit omarmde oefende hij zijn hobby, het ontwerpen van extravagante en handgemaakte outfits, ook buitenshuis uit. Nu is hij onderdeel van de opkomende Chinese drag scene waar hij solidariteit vindt bij een groep queens die hun creativiteit volledig omarmen door op te treden in zelfontworpen, overdadige outfits. VICE gaat op pad met Neil en zijn vriend Kris terwijl zij zich voorbereiden op een grote drag competitie in Shanghai.

18 JUNI

THE STRUGGLE OF BEING GAY IN ALBANIA | 20:30

Tot midden jaren negentig was homoseksualiteit strafbaar in Albanië en liep je het risico om in de gevangenis te belanden. Meer dan twintig jaar later is het land nog steeds niet tolerant tegenover de LGBTQ gemeenschap. In ‘The Struggle of Being Gay in Albania’ vertellen LGBTQ Albanezen hoe zij omgaan met het geweld en de onverdraagzaamheid van hun landgenoten.

25 JUNI

VIRGINIA’S FIRST TRANS ELECTED OFFICIAL | 20:30

Danica Roem schreef in 2017 geschiedenis toen zij als eerste openlijk trans persoon werd verkozen tot staatswethouder. VICE had exclusieve toegang tot de laatste uren van Danica’s campagne. Na de verkiezing werd zij de vertegenwoordigster van het 13e district in het noorden van de staat Virginia nadat deze functie 33-jaar lang werd vervuld door een anti-LGBTQ wethouder.

THE MEXICAN BORDER HIV CRISIS | 21:00

In het grensstadje Brownsville, Texas, woont een overwegend Latinx gemeenschap en heerst er ook een verschrikkelijke HIV-epidemie. Een groep Latinx drag queens wil hier verandering in brengen en organiseert regelmatig het ‘Drag Out HIV’ ball om zo op een toegankelijke, onconventionele manier bewustzijn over het virus te creëren.

Logo